EERSTE LEZINGEN

Eerste Lezingen

Exclusief voor Toneel Kringen en Vrienden presenteert het Nationale Toneel de reeks ‘Eerste Lezingen’. Deze werden dit theaterseizoen georganiseerd rondom de voorstellingen De revisor en The Little Foxes. Nog voordat de voorstelling officieel in première gaat, lezen we in twee avonden de tekst en buigen we ons over de interpretatie en de vormgeving. Dan is er de mogelijkheid om een try-out te bezoeken. In de laatste bijeenkomst bespreken we wat we van de voorstelling hadden verwacht en hoe het resultaat is geworden.

_____________________________________________________________________________________

 

De Eerste Lezingen rondom The Little Foxes

Na het grote succes van de reeks 'Eerste Lezingen' rondom De revisor in 2014 organiseerden wij in 2015 opnieuw een reeks eerste lezingen voorafgaand aan de voorstelling The Little Foxes. The Little Foxes is één van onze grote producties dit seizoen, een groots familiedrama over geld en geluk.

Deze verrijkende reeks lezingen was speciaal voor de Vrienden en begunstigers van de Toneel Kringen van het Fonds KSNT. Onder leiding van Rezy Schumacher doken 13 begunstigers in het verhaal van The Little Foxes, nog voordat de voorstelling officieel in première ging. In twee gezellige avonden werd de volledige tekst gelezen onder het genot van een kopje koffie of thee met een traditioneel stukje slagroomtaart.

De derde bijeenkomst vond plaats na een bezoek aan de try-out. Het stuk werd besproken en er werden ervaringen gedeeld. Na de try-outs wordt er soms nog iets veranderd aan de voorstelling voordat deze in première gaat. De derde bijeenkomst schoof actrice Antoinette Jelgersma ook aan. Antoinette speelt in The Little Foxes Addy, de schoonmaakster en bediende van de rijke familie Hubbart. Zij beantwoordde diverse vragen over de voorstelling, over haarzelf en over toneelspelen in het algemeen. Aan het einde van de avond werd het glas geheven.

Kortom: de Eerste Lezingen waren ook dit keer weer een succes. Graag zien wij onze begunstigers terug bij de volgende reeks Eerste Lezingen!

 20160425 Foto Nagesprek

Over de Eerste Lezingen

Bij een toneelgezelschap is de allereerste bijeenkomst van een nieuw te maken voorstelling altijd bijzonder en spannend. Het gebouw gonst van verwachting als het gezelschap bij elkaar komt in het repetitielokaal om ‘de eerste lezing’ bij te wonen. De acteurs zitten voor het eerst in de nieuwe samenstelling rond de regietafel, het nieuwe script ligt klaar, de vormgevers presenteren voor het eerst hun moodboards en als het kan is er al wat muziek te horen. De dramaturgen hebben hun achtergrondinformatie over schrijver, stuk en context gebundeld in een reader en de regisseur spreekt over zijn of haar ideeën. Dan wordt het stuk voor het eerst gelezen…

Iedereen die meewerkt aan de komende voorstelling, maar niet vaak aanwezig zal zijn in het repetitielokaal – zoals decorbouwers, technici, publiciteits- en andere kantoormedewerkers - zijn bij deze eerste lezing het allereerste publiek. Wij gaan in een reeks bijeenkomsten proberen om ‘de eerste lezing’ voor het publiek net zo bijzonder te maken als voor de theatermensen zelf.

Mieke Pennock, begunstiger van de Vondel Toneel Kring:

“Afgelopen seizoenen heb ik deel genomen aan de Eerste Lezingen van As you like it, Solness en De revisor. Een beleving. Met een klein clubje, begeleid door de deskundigen van het Nationale Toneel, krijg je uitleg over het proces van een toneelproductie: de visie van de regisseur, decorontwerp, kostuums, dramatiek van het verhaal, de gelaagdheid van het taalgebruik. Langzaam krijg je grip op de essentie van het stuk. Je leest de complete tekst, bezoekt een repetitie, de voorstelling en hebt een nabespreking waarin emoties en ervaringen worden gedeeld. De Eerste Lezingen ervaar ik als een cadeau en feestje tegelijk.”