De Laatste Getuigen

De Laatste Getuigen – 4 mei

Voorstelling Nationale Toneel

Acht Hagenaars op hoge leeftijd, die bewust de Hongerwinter meemaakten, kwamen in 2015 op een bijzondere wijze aan het woord. Zij deelden samen met acht acteurs van het Nationale Toneel het podium om hun ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog ten tijde van de Hongerwinter te presenteren. Zij zijn De Laatste Getuigen, de enigen die zo een veel bewogen, maar weinig belichte episode uit de geschiedenis van de stad nog eenmaal tot leven kunnen brengen.

Op 4 mei opende de KS vanaf half acht de deuren en konden mensen met de beelden van de Waalsdorpervlakte de Nationale Herdenking in Den Haag meemaken. Na twee minuten stilte om acht uur werd de NT voorstelling De Laatste Getuigen opgevoerd voor een uitverkochte zaal, met medewerking van acht Hagenaars van hoge leeftijd (80 t/m 96 jaar).

In 2016 kon de Nationale Herdenking opnieuw in de Koninklijke Schouwburg bijgewoond worden en werd aansluitend weer een speciale voorstelling met persoonlijke verhalen over de onderduik ten tijde van WOII door het Nationale Toneel gespeeld met De Laatste Getuigen.

Educatieproject NTjong

Bij het educatieproject van NTjong was het leggen van verbindingen tussen verschillende inwoners in Den Haag een van onze belangrijkste uitgangspunten. 22 jongeren uit Bezuidenhout en andere wijken van Den Haag werden verbonden aan NTjong en het DiamantTheater. 15 ouderen vertelden hun oorlogsverhalen, maar vroegen ook aan de jongeren hoe zij over dingen dachten. Zo ontstond er een wederzijdse interesse en verbinding.

Ika van 15 ontdekte dat zij op dezelfde basisschool als Frans van 86 had gezeten. En verteller Han nam een zoutvaatje mee dat het enige overblijfsel was van zijn huis na het bombardement. Op deze manier kwam de oorlog voor de jongeren erg dichtbij en konden ze zich voorstellen hoe het was om jong te zijn tijdens de oorlogsjaren in Den Haag.

Dit vormde de basis voor een voorstelling waarin bijna 200 toeschouwers in kleine groepen door het DiamantTheater wandelden. Ze zagen onder andere: een schimmenspel over het bombardement; een spelende groep kinderen in de gymzaal waar langzaam de gruwelen van de oorlog binnen dringen; een installatie over de hongerwinter waarin bloembollen geproefd worden; een verhaal over Frans die in zijn straat een razzia ziet; het onwaarschijnlijke levensverhaal van Ido geënsceneerd op het toilet; een installatie met restjes van het bombardement; en de vraag ‘wat zou jij meenemen als je in 10 seconden je huis uit moet?’.

Na afloop van de voorstelling raakten spelers, vertellers en publiek met elkaar in gesprek over dat wat ze gezien hadden. Zo geven wij de geschiedenis via kunst en specifiek theater door aan jongere generaties.

Beeldbank WO2 - NIOD 85659