TONEEL VAN WERELDKLASSE

Wij maken ons hard voor een rijke, levendige toneeltraditie.
Het Nationale Toneel en de Koninklijke Schouwburg maken en presenteren toneel op topniveau. Dankzij u kunnen wij investeren in de ontwikkeling van acteer- en regietalent en toneeleducatie op scholen.

Klik hier voor de ANBI verslaglegging van het Fonds KS|NT 2015

SPEEL UW ROL

Heeft u hart voor theater? Reikt uw betrokkenheid tot ver achter de schermen?
Bij de Vrienden, de Toneel Kringen of het Bedrijvengenootschap speelt u de rol die bij u past. 

ACHTER DE SCHERMEN

Het Nationale Theater is gestart

De Koninklijke Schouwburg, Theater aan het Spui, het Nationale Toneel en NTjong zijn vanaf nu Het Nationale Theater. We bundelen onze kwaliteiten, kennis en ervaring om onze voorstellingen en programma’s met zoveel mogelijk mensen te kunnen delen.

Het Nationale Theater is een nieuw, toonaangevend theaterinstituut, ontstaan uit een fusie tussen de Koninklijke Schouwburg, Theater aan het Spui, het Nationale Toneel en NTjong. We bieden klassiekers, actueel drama en innovatieve journalistieke programma’s, maar ook cabaret, dans en muziektheater. In Den Haag hebben we onze eigen theaters: de Koninklijke Schouwburg en Theater aan het Spui. Als grootste reisgezelschap van Nederland nodigen we iedere inwoner uit tot ontmoeting, kunstbeleving en debat. We geven theater een plek in het hart van de samenleving.

Er wordt hard gewerkt aan onze nieuwe website: www.hnt.nl.

 

Img 2793_06

 

Het Nationale Theater start per 1 januari 2017

Op woensdag 31 augutus kondigden de Koninklijke Schouwburg, het Nationale Toneel, NTjong en Theater aan het Spui aan dat de voorgenomen fusie per 1 januari 2017 definitief doorgang vindt. De naam van de nieuwe organisatie luidt: Het Nationale Theater. De Raden van Toezicht en bestuur van de betrokken organisaties zijn afgelopen week akkoord gegaan met deze fusie.

Door de fusie ontstaat er een krachtige theaterorganistie, het grootste reizende toneelgezelschap van Nederland met meerdere zalen in Den Haag, een open en bruisend gemeenschapshuis voor een breed publiek.

De ambitie is om met Het Nationale Theater een toonaangevende nationale culturele instelling neer te zetten, met eigen theaters in Den Haag: de Koninklijke Schouwburg en Theater aan het Spui. Het Nationale Theater produceert en programmeert vernieuwend, geëngageerd toneel en journalistieke programma's, voor volwassenen en jeugd. Het toont een breed scala podiumkunsten van cabaret tot dans. Het gezelschap blijft uiteraard in het hele land spelen en is het grootste reisgezelschap van Nederland.

De directie van Het Nationale Theater is aangesteld en bestaat uit Walter Ligthart (Voorzitter directie), Theu Boermans (Directeur Productie), Cees Debets (Directeur programmering) en Simon van Driel (Zakelijk directeur). Per 1 september 2018 neemt Eric de Vroedt de functie van Theu Boermans over.

In sociaal opzicht zullen de gevolgen van de fusie beperkt zijn. Er zullen geen gedwongen ontslagen vallen. De organisatie Het Nationale Theater heeft het afgelopen jaar gezamenlijk subsidies aangevraagd voor het Kunstenplan 2017-2020 bij de Gemeente Den Haag en het Rijk. Over deze aanvragen is inmiddels positief geadviseerd.

Bekijk het persbericht voor meer informatie.

NIEUWS

De data voor de bijeenkomsten die wij in seizoen 2016-2017 organiseren voor onze begunstigers vindt u hier.

Op zondag 5 juni werd de Guido de Moorprijs uitgereikt aan Joris Smit. Hij ontving de prijs tijdens de tweede editie van de open theaterdag 'Het seizoen voorbij'. Het publiek prees hem voor zijn “uitmuntende” spel.