OVER KS|NT

OVER DE KONINKLIJKE SCHOUWBURG EN HET NATIONALE TONEEL

De Koninklijke Schouwburg en het Nationale Toneel hebben sinds 2012 een krachtenbundeling tot stand gebracht om samen de ontwikkeling van jong acteer- en regietalent, het in aanraking brengen van Haagse jongeren met theater en toneelvoorstellingen van topniveau, voor jong en oud mogelijk te maken.

Dit kunnen wij niet zonder onze begunstigers!

In de afgelopen jaren hebben wij de volgende projecten kunnen realiseren mede dankzij onze begunstigers:

1. Verbinding met de stad

  • De Laatste Getuigen, in 2015 en 2016 heeft het Nationale Toneel verschillende inwoners van Den Haag geïnterviewd die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Wij brengen hen en hun verhalen over de Hongerwinter en de onderduik op het toneel van de Koninklijke Schouwburg.
  • Urban Stories, het community art project waarbij NTjong, de jeugdafdeling van het Nationale Toneel, toneel naar de Haagse wijken brengt en de wijken naar toneel.
  • Babel, hét nieuwe platform voor debat in Den Haag: het Nationale Toneel als gastheer voor activiteiten op het snijvlak van cultuur, politiek en maatschappij, in de Koninklijke Schouwburg en het Nationale Toneelgebouw.

2. Educatie en talentontwikkeling

  • Jaarlijks 25.000 kinderen in Den Haag in aanraking brengen met toneel: 15.000 in Theater aan het Spui,  de Koninklijke Schouwburg of het NT gebouw en 10.000 op scholen.
  • Don Quichot denkt na!, door deze gecombineerde toneelvoorstelling/filosofieworkshop zijn inmiddels 30 scholen samen met de acteurs in de klas op een wonderbaarlijk, energiek én filosofisch avontuur gegaan.
  • Koning voor een dag, in 2015 hebben wij speciaal voor de jonge doelgroep van 9-12 jaar een educatief programma ontwikkeld in aanloop naar Prinsjesdag. In samenwerking met ProDemos en NTjong leren zij meer over de democratische rechtstaat en schrijven én presenteren ze hun eigen Kindertroonredes.

 3. Publieksverbreding 

  • Liefde is een Donut, met deze voorstelling heeft het Nationale Toneel voor het eerst op Theaterfestival de Parade gestaan. Een nieuw publiek heeft hierdoor kennis met ons gemaakt, in totaal hebben 3.518 bezoekers de voorstelling gezien en waren de voorstellingen bijna uitverkocht (93,1% bezetting).
  • Dinner for one, door dit theatrale stadsdiner kwamen diverse inwoners van de stad Den Haag aan de hand van interactief theater, muziek en humor met elkaar in contact. In totaal schoven 1.350 gasten aan bij de 18 voorstellingen, waarbij 58% van deze aanwezigen voor de eerste keer bij ons op bezoek was.
  • Brainwash festival, in 2016 hebben we dit multidisciplinaire denkfestival voor het eerst in Den Haag kunnen organiseren. Via filosofie, literatuur en theater bieden we andere perspectieven op vaste ideeën, aannames en overtuigingen.  Door dit festival hebben we de groep 20 tot 40 jarigen (studenten en young professionals) aangetrokken waarbij meer dan 80% voor de eerste keer in de KS was. 

 

Om onze activiteiten mogelijk te maken zijn het NT en de KS op zoek naar partners en begunstigers. Klik hier voor de mogelijkheden om onze organisaties te ondersteunen.

SPEEL UW ROL

Draag uw steentje bij en sluit u aan bij onze Vrienden, Toneel Kringen, Bedrijvengenootschap of word partner van de Koninklijke Schouwburg en het Nationale Toneel.

Oscar -120x 160Toneel gaat over het verbinden van het hoofd met het hart. Het gaat over verbeeldingskracht, taal en creativiteit. Toneel leert ons op nieuwe manieren naar onszelf te kijken en met onszelf om te gaan.”

Oscar Wibaut - Voormalig artistiek directeur Koninklijke Schouwburg (2000-2015) 

Theu -Boermans -foto -Carli -Herms -Unit -CMAToneel baant paden in de dagelijkse chaos door verhalen te vertellen waaraan we ons kunnen spiegelen en die als leidraad kunnen fungeren. Het opent de ogen voor de realiteit waarin we gevangen zitten. Het Nationale Toneel wil prachtige eye-openers maken.”

Theu Boermans - Artistiek directeur het Nationale Toneel